Ordningsproblem – När elever hoppar på bänkar

Vet hut!Jag hittade en gammal reflektionsbok som jag skrev i för några år sedan och skriver av den anledningen följande inlägg:

Att göra det som är rätt och att göra det som känns rätt är inte alltid samma sak. Vi människor ser ofta kortsiktigt på situationer. Dagligen uppstår i skolan olika situationer där det verkligen gäller att tänka efter för att inte göra fel. Fortsätt läsa ”Ordningsproblem – När elever hoppar på bänkar”

Den tidiga människans mat i klassrummet

 

Flintkniv från arkeologiska museet i Madrid.
Flintkniv från arkeologiska museet i Madrid.

DN publicerar ett reportage om den tidiga människans kosthållning som är väl värd att läsa. I artkeln intervjuas Robert Blumenschine, antropolog vi Rutgers State University i New Jersey.

Slutsatserna är att människans näringsintag varierar och har varierat mellan kulturer. Människan kan överleva på många olika typer av kost och ändå må bra, men processad och värmd mat gör att näringsintaget ökar med 25 procent. För att må bra borde vi fokusera mer på motion. Alla människor borde egentligen gå en mil om dagen.

Artikeln kan mycket väl vara utgångspunkt för ämnesövergripande arbete mellan historia, idrott och hemkunskap.

Matlagning gjorde oss till människor, DN 22 februari 2009

Myten om Atlantis

 

Atlantis
Atlantis

Med jämna mellanrum finner någon Atlantis. Nu har man återigen funnit det förlorade landet utanför Kanarieöarna:

Återigen har Google Earth använts för att hitta spår från historien. Det var inte länge sedan en man trodde sig ha funnit ett gammalt spanskt skepp fyllt av guld med hjälp av Google Earth i träsken någonstans i södra USA.

Men nu har Googles nya funktion, som innebär att man även kan se havsbotten, använts. Wikipedia tecknar en ganska bra bakgrund till berättelsen. Man kan bland annat läsa att berättelsen om Atlantis från början är litterär, det vill säga påhittad, vilket i praktiken betyder att alla kan ge upp letandet nu. Atlantis har aldrig funnits. Fortsätt läsa ”Myten om Atlantis”

Hur man skriver en tidningsartikel, del 3

Kom du hit från Google?

Har du hamnat på denna blogg för att du vill skriva en tidningsartikel? Har du fått uppgiften som skoluppgift eller är du lärare och letar uppslag på hur du ska tänka när du planerar en lektion om att skriva redaktionell text? Eller du kanske rent utav är en osäker journalist om vill bättra på dina färdigheter? Fortsätt läsa ”Hur man skriver en tidningsartikel, del 3”

Geografiprofessor räknar ut var Usama bin Laden befinner sig

Geografiprofessor Thomas Gillespie vid UCLA har har använt en teknik som brukar användas för att hitta hotade djurarter för att hitta Usama bin Ladins gömställe. I ett dokument (pdf) i MIT International Review beskriver Gillespie hur han använde biogeografisk uppgifter om bin Ladins senaste kända position, kulturella bakgrund, säkerhetsbehov, avtagande hälsa, begränsade rörlighet och längd för att skapa en matematisk modell som han hävdar visar var bin Ladin gömmer sig.

Läs mer på Foreign Policys blogg:
http://blog.foreignpolicy.com/posts/2009/02/17/tuesday_map_osama_bin_ladens_current_location

Ingen människa kan lära sig allt

Scientific American  http://www.sciam.com/ går i en artikel genom argumenten för varför ingen kan förstå allt, inte ens en eventuell Gud.

Läs artikeln här: http://www.sciam.com/article.cfm?id=limits-on-human-comprehension Den är en bra utångspunkt när du vill diskutera lite tyngre filosofiska spörsmål som

  • frågan om en allsmäktig Gud eller
  • frågan om allt kan mätas eller förklaras

med dina elever.

Artikeln tar upp tankar från tänkare som Werner Heisenberg, Kurt Gödel, Alan Turing, men framför allt fysikern och datorforskaren David H. Wolperts tankar:

David H. Wolpert, a physics-trained computer scientist at the NASA Ames Research Center, has chimed in with his version of a knowledge limit. Because of it, he concludes, the universe lies beyond the grasp of any intellect, no matter how powerful, that could exist within the universe. Specifically, during the past two years, he has been refining a proof that no matter what laws of physics govern a universe, there are inevitably facts about the universe that its inhabitants cannot learn by experiment or predict with a computation. Philippe M. Binder, a physicist at the University of Hawaii at Hilo, suggests that the theory implies researchers seeking unified laws cannot hope for anything better than a “theory of almost everything.”

Heureka – Jag har funnit det!

Jag lockades av Aftonbladets nyhet att Nathan Smith har funnit ett gammalt spanskt skepp fyllt av guld. Jag använde mig av min nätkompetens för att gå på skattjakt. Och med hjälp av Google Earth och några nätsökningar så tror jag också att jag har funnit det. Nu ska jag bara fixa flygbiljett och åka över till Staterna. Får man ta med en spade i handbagaget?

Lärarreflexen säger att det borde gå att använda sig av nyheten i undervisningen. Men hur? Kanske som:

  • ingång till att tala om guldtrafiken över Atlanten under 1600-talet,
  • att tala om sedimentering och landhöjning och varför saker som sjunkit i djupet kan hamna på land, eller
  • vilka lagar som gäller för skattletare.

Äh! Det känns krystat. Även om händelsen ligger rätt i tid för mina åttor så förpassar jag nog händelser till pedagogikens bakficka.

Snart är klockan 1234567890 – unixtid

Jag är barnsligt förtjust i vissa typer av nörderier, som detta att det fredagen 13 februari har gått 1234567890 sekunder sedan 1 januari 1970. 1 januari  1970 börjar tideräkningen i alla datorer som bygger på unixsystem, det vill säga många servrar på nätet och alla macar.

Vill du vara med och fira begivenheten exakt rätt tid så finns en nedräknare här: www.1234567890countdown.co.uk

Charles Darwin 200 år

Charles Darwin vid 51 års ålder.
Charles Darwin vid 51 års ålder.

12 februari 2009 är det 200 år sedan Charles Darwin föddes. Det är också 150 år sedan hans Om arternas uppkomst genom naturligt urval, eller De bäst utrustade rasernas bestånd i kampen för tillvaron publicerades för första gången. Detta datum har kommit att symbolisera kampen för att låta vetenskapen förklara hur vår verklighet hänger ihop.

För det verkar som att det kanske kommer att dra ihop till strid mellan de som förespråkar naturvetenskaplig forskning och de som förespråkar Bibeln som rättesnöre när det gäller att förklarar hur saker uppkommit och varför världen ser ut som den gör.

Men kampen är en icke-kamp. Lägret som förespråkar Bibeln (Vågar jag ta ordet kreationister i min mun?) har nämligen inget att komma med. Världen är 4.55 miljarder år gammal (± 1 procent). Människan har samma ursprung som alla andra levande organismer runtomkring oss. Vetenskapen har slagit fast dessa fakta. Det finns inga bevis för att en skapare har lagt sig i för att skapa världen som den ser ut i dag, även om det inte omöjliggör en.

Men det värsta i hela den här sörjan är att flera högljudda kreationisterna vet att de ljuger. De ljuger i syfte att rättfärdiga Bibeln som rättesnöre. Och med Bibeln som rättesnöre i naturvetenskapliga frågor dröjer det inte länge innan kristna förståsigpåare ger sig på vår tillkämpade demokrati. För det är nämligen dit de vill. Kreationisternas slutmål är att applicera sina bibeltolkningar på samhällets alla uttryck och den dagen Gamla testamentets läror börjar smyga in i Svensk författningssamling dör demokratin.

Jag orkar inte skriva mer i detta uttjatade ämne. Jag låter istället www.evolutionsteori.se föra min talan och sänder istället en tacksam tanke till de människor som möjliggjort att jag får leva i ett demokratiskt och upplyst samhälle.