Liv på Mars och intelligent design

Nasas astronomer har enligt Aftonbladet hittat så stora metangasansamlingar att det kan tyda på liv på Mars. (SvD DN NASA) Man ska nu gå vidare och konstruera ett instrument som kan avgöra om gasen är vulkanisk eller biologisk. En dylik nyhet har sprängkraft inte bara i USA utan kan också ha det i svenska klassrum.

Elever med kreationistiska tankegångar

När jag går igenom evolutionen och big-bang-terorin så tar jag det varsamt. I alla fall evolutionen är sanning som skall undervisas i skolan. Big bang finns det ju trots allt fortfarande tvivel om, upptäkterna av mörk materia och mörk energi är pusselbitar som måste undersökas närmare innan vi kan bilda oss en riktig uppfattning i frågan.

Hur som haver. Det finns kreationister och förespråkare för intelligent design även i svenska skolor. Det går inte bara att köra över dessa elever. Någon böjer ner huvudet och blir tyst när ämnet kommer på tal medan en annan vill debattera och argumentera. Jag tar inte de debatterna eftersom vetenskapliga sanningar inte behöver debatteras. Men det gäller att avfärda på ett bra sätt så att jag inte får eleven att tappa ansiktet. De tysta pratar jag med på tu man hand om jag lyckas identifiera dem.

Det kan vara svårt att hitta rätt angreppsätt när frågan dyker upp. Behöver man stöd så finns Richard Dawkins där till din hjälp: [easyembed field=”HTML1″]

Kreationism och liv på andra planeter

Jag vet att katolska kyrkan har uttalat att Gud kan ha skapat liv på andra planeter än jorden. Men går alla kristna med på det? Jag är nyfiken på hur kreationisterna kommer att tackla ovedersägliga bevis om liv på Mars; förnekelse, acceptans eller en mellanväg.

Min ståndpunkt

Min ståndpunkt är egentligen irrelevant, men jag har svårt att vara tyst i frågan. Men så vitt jag vet är en stol en stol och vetenskapliga bevis är vetenskapliga bevis och jag blir arg när man försöker använda vetenskapen för att pådyvla folk en trångsynt kristen moral. Det är livsviktigt att vi håller isär religion och vetenskap.

Länkar

Kenneth Nyman spekulerar i andra intelligenta varelsers religion och kopplingar till människan.

3 reaktioner till “Liv på Mars och intelligent design”

  1. Big bang finns det ju trots allt fortfarande tvivel om, upptäkterna av mörk materia och mörk energi är pusselbitar som måste undersökas närmare innan vi kan bilda oss en riktig uppfattning i frågan.

    Big bang är nog lika väl etablerad som evolutionen. Universums expansion är det väldigt få som inte tror på, och även om vare sig mörk materia och mörk energi skulle visa sig vara chimärer så blir vi inte av med störa smällen.

    Vitsen är väl att den skeptiska eleven får möjlighet att bestämma sig exakt vad det är som hon/han inte vill tro på. Om det är naturvetenskapens samlade kunskap/auktoritet, eller den experimentella forskningen, eller vad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.