Hur man skriver en tidningsartikel, del 3

Kom du hit från Google?

Har du hamnat på denna blogg för att du vill skriva en tidningsartikel? Har du fått uppgiften som skoluppgift eller är du lärare och letar uppslag på hur du ska tänka när du planerar en lektion om att skriva redaktionell text? Eller du kanske rent utav är en osäker journalist om vill bättra på dina färdigheter?

Du har hamnat fel

I sådana fall har du hanmnat fel. På något vis har jag med ett tidigare blogginlägg krånlgat mig förbi Tidningen i skolan i Googles PageRank vilket innebär att människor som är intresserade av att skriva reportage och andra typer av tidningsartiklar hamnar här. Förmodligen har jag lyckats bättre med min SEO än Tidningen i skolan.

Det är hit du ska

Jag får visserligen lite trafik till min blogg, men det är inte hit du ska. Tidningen i skolan har en suverän sajt som beskriver tidningsmakandet i grunden. Risken är väl att detta inlägg förvärrar situationen och bloggen får ännu fler träffar från reportageskribenter.

Börja på denna sida om du vill skriva någon form av tidningstext:
http://www.tidningeniskolan.se/latestArt.jsp?c1=1662&c2=1666

Ett litet bonusboktips om skrivande för webben

Men när jag nu ändå skriver om redaktionell text kan jag nämna att jag precis läst ut Klarspråk på nätet av Helena Englund och Karin Guldbrand. Boken behandlar  allt skrivande för nätet. Som gammal webbräv gav boken få aha-upplevelser men jag kände att jag fick några tankeställare. För den ovane webbskrivaren är Klarspråk på nätet ett självklart köp.

Klarspråk på nätet hjälper bland annat till att förklara hur viktig typografi och semantik är för tillgänglighet, läsbarhet och inte minst sökordoptimering (SEO).

[easyembed field=”HTML1″]

En kommentar till “Hur man skriver en tidningsartikel, del 3”

  1. Hej! Jag vill bara hjälpa dig lite med att börja säga den sidan du länkade kunde inte öppnas av någon konstig anledning… Jag är en elev på sista ring och har fått en uppgift av min lärare att skriva en tidningsartikel. Men är det verkligen så svårt? Jag vet inte riktigt hur jag ska börja. Så fort jag kommer igång blir det förmodligen inga problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.