Kommer boken att försvinna?

Amazon.coms nya e-boksläsare
Amazon.coms nya e-boksläsare

Ny e-bokläsare

Amazon lanserar i dagarna en ny version av e-bokläsaren Kindle – Kindle 2. Kindle är en e-bokläsare med svartvit lcd (skärm med flytande kristaller). På grund av att den är svartvit behöver skärmen ingen bakgrundsbelysning för att fungera, med andra ord, du kan läsa dina böcker i dagsljus och till och med på plajan under en molnfri himmel utan problem. Skärmens upplösning räcker till för att visa serifa typsnitt (typsnitt med fötter) utan problem, vilket  i sin tur betyder att läshastigheten ökar.

Nackdelen är att du inte kan få bilder i färg och uppdateringshastigheten av skärmen är så långsam att du inte kan titta på rörlig bild njutbart. Amazon vill ha $359.00 för läsaren. För den summan kan du köpa många pocketböcker. Och frågan är om du vill släpa med dig ännu en grunka vid sidan av mobiltelefonen, musikspelaren och den bärbara datorn på buss eller tåg.

Böckerna köper du via Amazons webbtjänst som är inbyggd i Kindle. Det är tydligt att Amazon vill skapa en bokläsandets motsvarighet till Apples iPod-iTunes Music Store där Amazon kontrollerar mjuk- och hårdvara.

Kindle finns inte att köpa i Europa än. Men jag tror inte att vi behöver vänta länge innan den kommer.

Kommer Kindle att slå ut böckerna på sikt?

Kindle gör att du enklare än i dag kan läsa texter var du än befinner dig. Det är klumpigt att ta med en bärbar dator i sängen och det går fortfarande inte att njuta av texter i fullt dagsljus på en mobilskärm. Det kräver att man ökar bakgrundsbelysningen så mycket att batteriet snart är slut. Kindle är lätt och strömsnål.

För egen del ser jag inget självändamål i att äga böcker. Vinden är snart full av dem och bokhyllorna kräver snart en ny rensning. Så vore det inte smidigt att kunna lagra alla texter i en liten digital apparat? Med hjälp av Kindle kan du också stryka under och kopiera texter till datorn.

Jag kan mycket väl tänka mig att läsa all skönlitteratur i en liten elektrisk apparat, men facklitteratur vill jag läsa på papper. När jag läser för att lära vill jag stryka under, sätta utropstecken och frågetecken i marginalen. Jag vill skriva kommentera, skriva ner tankar och kritisera med hjälp av en analog penna och jag vet att jag inte är ensam om att läsa med pennan. Pappersboken kommer säkerligen att leva vidare ännu några år. Kanske kan Kindle nagga pocketförsäljningen något i kanten.

Läs mer på Amazon.coms Kindle-sida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.