Var tar pengarna vägen?

DN refererar en högskolerapport som konstaterar att svenskarna är har den lägsta graden av högskoleutbildning i Skandinavien samtidigt som vi spenderar mer pengar på högre utbildning i förhållande till BNP än många andra länder i världen.

Var tar pengarna vägen? Är det fler som går längre utbildningar på högskola än i andra länder? Slarvar vi bort pengarna i administrationen?

Men jag undrar samtidigt om det spelar så stor roll att vi inte är så välutbildade. Många jag pratar med som har en högre utbildning tycker att de är överkvalificerade för arbetet. På många arbetsplatser samsas sextioåriga gymnasieingenjörer med nyutbildade högskole- och civilingenjörer om arbetsuppgifterna.

Är vi inte lite utbildningshysteriska? Måste en tredjedel av alla arbeten kräva en 15-årig skolgång?

Sponsrade länkar

Klas Eklunds Vår ekonomi på bokus.com

4 reaktioner till “Var tar pengarna vägen?”

  1. Hur mycket pengar som satsas just nu på utbildning och andel högre utbildade är ju inte möjliga att korrelera. Andel högre utbildade är ju en funktion av en lång tids satsningar och utbildningskultur (dvs ca 40-50 år efter utbildningens slut, beroende på hur lång utbildning).

    Om du vill försöka korrelera mängd pengar som satsas med något så skall det ju vara andel som nu deltar i högre undervisning.

    För övrigt håller jag med om att man måste fundera över varför man vill ha en högre andel högutbildade och om det verkligen skulle ge ett mervärde för ekonomin. Så som det verkar så är det ju snarare brist på folk som är skickliga praktiskt inom vissa specifika områden.
    Det är lite synd att praktisk kunskap har blivit sett som mindre fint än teoretisk.

  2. Ja, man kan verkligen undra. I artikeln står att man ’väljer’ att utbilda sig, men det finns faktiskt de som inte utbildar sig vidare därför att de inte har råd. Själv fick jag inga studiemedel, varken studiebidrag eller studielån. Sedan har man ett helt liv att klara sig utan utbildningen, men måste ändå vara med och skattefinansiera utblidningen för de som får. Och då undrar man naturligtvis vart pengarna tog vägen.

  3. Jag tänker istället att vi bör satsa mycket mer på utbildning. Sverige är idag en välmående kunskapsnation men inget säger att vi kommer att förbli det om vi inte fortsätter att sata på utbildning och investera i de människor som bor här. Många prata om att människor är överutbildade men jag tror inte på det. Jag har aldrig träffat någon som önskar att de inte hade lärt sig så mycket som de gjort. Däremot har jag träffat många som önskar att de hade fått möjlighet att utbilda sig. Och titta man på vilka som är arbetslösa så är det typ tre gågner så hög arbetslöshet bland dem som inte gått gymansiet än balnd dem som gått på högskolan.

  4. Visst önskar många utbildning och bättre jobb. Men hur ska vi bekosta det i framtiden med åldrande befolkning? I min spåkula ser jag att ungdomarna kommer att ryckas tidigare från skolan. Företagen kommer inte att har råd att vänta på civilingenjörerna utan kommer att nöja sig med gymnasiedito.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.