Wall-E – en ny klassiker att lägga till ka:non?

Har det undgått dig att Pixars nya film Wall-E har haft premiär i helgen? Jag har själv inte sett den men av artiklar att döma (SvD, DN, Aftonbladet, Expressen) så kommer vi att få leva med den här filmen ett tag framöver. Ta chansen att lyfta in filmen i undervisningen nu, innan alla har tröttnat på trailers, storbildsreklam, one-liners och merchandise. Ta med hela klassen på bio (om ni har råd) och diskutera sedan miljö, moral och mänsklig natur! Det går att förhandla om priset med SF, men det krävs lite envishet.

För länge sedan var jag med att ta med en hel gymnasieskola ut på bio för att se på The Matrix strax efter sverigepremiären. I dessa tider, när vi inte längre kan räkna med någon kanon för att hitta gemensamma samtalsämnen, så fann vi en plattform för att diskutera moral, filosofi, litteratur, konst, film m.m. Det var en fantastik upplevelse för både lärare och elever.

Visst genomförs olika former av program med film och teater för hela skolor och för hela kommuner, men då är det oftast äldre filmer som kommer i fråga. Eleverna är med på noterna på ett annat sätt när de bjuds på aktuell populärkultur. Jag tror att känner sig sedda och uppskattade, en känsla av vi vuxna kliver in i deras värld.

Sponsrade länkar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.