Carmina Burana som läxa

Ett förslag till läxar i musik och historia där eleverna får till uppgift att lyssnar på Carmina Burana med hjälp av musikspelarprogrammet Spotify.

fru_fortuna
Fru Fortuna

Jag gav några av mina elever en läxa över helgen. När vi nu ändå håller på med medeltiden så tyckte jag att vi kunde studera lite medeltida poesi också. Så jag slängde in Carmina Burana [HTML2]. Jag är medveten om att musiken inte är medeltida. En baktanke är att visa eleverna lite annan musik än den de får genom Rockband.

Uppgiften jag gav dem lyder så här. Den förutsätter också att de har tillgång till musikprogrammet Spotify, vilket jag sett till att de har.


År 1803 hittade en man en samling texter, dikter och sånger från omkring år 1230 i klostret Benedictbeuren i södra Tyskland.

Texterna kom man att kalla Carmina Burana. Det är latin och betyder Sånger från Beuern.

Under 1930-talet tonsatte den tyske kompositören Carl Orff en del av dikterna. Musiken är mycket pampig och man känner bland annat igen den från många filmer och även datorspel (Final Fantasy VII). Men vad betyder texterna?

  1. Din uppgift är att lyssna på musiken (gärna på hög volym med en bra förstärkare och bra högtalare. Carmina Burana ska kännas i huden. Men skada inte din hörsel och gör inga föräldrar eller grannar arga).
    http://open.spotify.com/album/1zTcwgoK43zFf5LhslGjBQ
    http://se.youtube.com/watch?v=Q4cgA1blPVM
  2. Lyssna på texterna.
    http://www.naktergalningarna.se/Carmina%20Burana%20sv.htm
  3. Skriv ner en förklaring på omkring 150 ord om vad sångerna handlar om. Du får fuska och ta hjälp av internet.

Jag har inte hittat någon bra sida på nätet som förklarar texterna. Men jag har hittat en enoooormt lång och svååår text på engelska som du kanske kan få ut några korn av kunskap från. Jag begär inte att ni går in och läser på sidan. Men här är i alla fall länken:
http://epistolary.org/1643.html

Förresten. Här finns en lite kortare förklaring:
http://members.optusnet.com.au/~charles57/Carmina/carbur5.htm

Lycka till!

/Björn, din slavdrivare

 


[HTML1]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.