Aristoteles tankar genom medeltiden

Jag ville visa att idéer kan färdas långa vägar över långa tider och mellan olika kulturer så jag ritade upp en bild över hur Aristoteles tankar har färdats. Bilden mottogs väl av eleverna.

Aristoteles tankars spridning under medeltiden i Europa och norra Afrika.
Aristoteles tankars spridning under medeltiden i Europa och norra Afrika.

Jag fick tala om Alexandria, om arabernas medeltida kultur och om mötet mellan araber och spanjorer i Cordoba. Jag fortsatte att berätta om de kristnas identitetskris när tro mötte vetenskap, skolastiken och kritken mot skolastiken och slutligen hur arvet efter Aristoteles influerar Luther och slutligen reformationen.

Det blev en mycket lyckad lektion på mycket hög nivå. Jag uppfattar att eleverna hängde med i svängarna. De har i efterhand kunnat svara på kontrollfrågor och kom med några vettiga synpunkter under lektionen.

Vill man fortsätta lektionen på högre nivå, exempelvis på gymnasiet, så föreslår jag att man kan använda sig av Ockhams rakkniv för att kritisera kreationismen.

[easyembed field=”HTML2″]

[easyembed field=”HTML1″]

4 reaktioner till “Aristoteles tankar genom medeltiden”

  1. Historia, religion, samhällskunskap och geografi, med andra ord so. Dessutom undervisar jag i svenska, IKT och ART (KBT).

  2. IKT = IT = webbpublicering, photoshop m.m. m.m.
    ART = Aggressive replacement training = självkontrollträning = få elever som har svårt att behärska sig att kunna göra det.
    KBT = Kognitiv beteendeterapi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.