Annonser på din blogg – affiliatemarknadsföring

Att annonsera på bloggen. Mina erfarenheter och kunskaper om annonsering, affiliatemarknadsföring, på min blogg.

Jag fick en fråga om hur man lägger upp annonser på sin blogg.  Jag kan bara svara för mig själv. Det vanligaste är att man ansluter sig till Google Adsense. Jag har dock valt att inte göra det på den här bloggen eftersom de är lite kinikga med vad man får och inte får göra med sin blogg utan att bli bannad, så jag spar det annonsnätverket till andra projekt. Annars är det det nätverket som sägs dra in mest pengar.

Mina annonsnätverk

På min blogg kan du hitta annonser från följande affiliatenätverk: (Sponsrade länkar):

[easyembed field=”HTML1″]

Jag kan inte säga att jag tjänar så mycket pengar på annonserna. Det beror naturligtvis på att jag inte har så mycket trafik till bloggen. Och det i sin tur beror på att jag inte skriver om dagens outfit eller nakenschock bland enbuskar.

Mitt mål än så länge är att tjäna ihop till avgiften för domännamn och webbhotell. Jag har någonstans sett en siffra på att man kan räkna med mellan tio till trettio kronor per tusen besökare. Den siffran stämmer inte för mig, utan är mycket lägre. Min målgrupp verkar inte vara speciellt klickvillig.

Om jag hade haft fler besök till bloggen så hade jag också kvalificerat mig till Tailsweeps tjänst för bloggar, men det verkar som att man behöver runt 600 unika besökare i veckan, eller fler, för att komma med i det nätverket. Och så många besökare har jag inte riktigt än.

Ersättningstyper

Man kan tjäna pengar på lite olika sätt på sina annonser:

  • impression – en summa per tusen sidvisningar. Ganska ovanlig typ av ersättningstyp för sidor med lite trafik.
  • click, unique visitor – en summa per klick som leder till att någon besöker en länkad sida.
  • lead – en summa man får om någon registrerar sig för en viss tjänst
  • sale – en summa som baseras på ett köp.

Att skriva på beställning

Det finns också ett annat sätt att tjäna pengar på sin blogg. Det är att skriva om produkter och tjänster och få betalt för det. En sådan lösning erbjuder Blogvertiser. Här anmäler man sin blogg och sätter ett pris för ett inlägg och sedan blir man förhoppningsvis kontaktad av ett företag som vill att du ska skriva om just deras produkt. Jag har inte fått något sådant uppdrag än, men jag är ansluten till tjänsten. Om jag får ett uppdrag måste jag dock ta mig en ordentlig funderare för att inte bloggen ska tappa i trovärdighet. Och det för mig vidare till att skriva lite om risker med att annonsera.

Risker

Det finns inga direkta risker med att annonsera på en blogg. Möjligen kan din blogg verka mer oseriös om du annonserar och möjligtvis kan folk irritera sig på annonserna. Men skriver du bra texter som folk uppskattar och förklarar du varför du använder dig av annonser på sajten så förstår dina läsare. Är det så att folk irriterar sig på annonserna så kan de ju alltid använda tip-ex 😉

Tänk dock på att placera annonserna så att de inte stör läsningen alltför mycket. Det här är en svår balansgång. Folk klickar mer på påträngande och störande annonser, samtidigt som de stör läsningen och skrämmer folk från din sajt.

Tankar om annonser på bloggar

Jag stör mig inte på att andra annonserar på sina bloggar eller webbsidor. Annonser är i dagsläget det enda sättet att tjäna pengar på sina skrivna alster på nätet. Och naturligtvis ska människor få betalt för att de delar med sig av sina kunskaper, iakttagelser och erfarenheter.

[easyembed field=”HTML2″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.