MacOSX kontra Windows 7

Under denna termin kommer våra elever att utrustas med varsin bärbar dator. Från början var det tänkt att vi skulle använda oss av macar, men efter moget övervägande och slantvändande beslutade vår rektor att det blir HP Mini 5101 med Windows 7. Personalen fick sina datorer i slutet av förra terminen och jag har alltså tvingats tagit steget över från mac till pc.Så vad tycker jag då? I ärlighetens namn så ser jag inte så mycket av operativet.

Webbläsare

Jag vistas mest i Google Chrome, vilket var det första program jag installerade. IE8 må vara hur bra som helst, men jag är misstänksam till de skumma kopplingar som finns mellan webbläsare och os i Windowsmiljön. Jag vill inte ha en massa Active-x-komponenter i bakgrunden som jag inte har kontroll över. Jag är av den uppfattningen att nätbesök bör bestå av så mycket html och så lite Flash och annat dret som möjligt.

Programstartare

Innan jag fick denna dator har jag alltid funderat på vad Windowsknappen gör. Nu vet jag man bland annat kan imitera lite av Spotlight och Quicksilver med den. Ett snabbt tryck på Windowstangenten och sedan de första bokstäverna i det program jag vill starta och sedan är det klart. Smidigt, men med färre färre funktioner än Quicksilver och lite mer korkat än Quicksilver och Spotlight. Jag upplever att de båda macvarianterna lär sig vad jag vill göra när jag börjar skriva. Det gör inte Windowsvarianten.

Installerade program

Vi fick Microsoft Office installerat i burkarna. Punkt slut. Inget program för bildbearbetning. Inget program för filmredigering. Inget musikprogram. Här ligger denna bruk långt efter macen. Hade vi beställt mac så hade vi fått ett officepaket plus iLife. Det går att köpa till program från Adobe. Men då är vi snart uppe i samma kostnad som vad en mac hade kostat.

Jag kommer säkert att skriva fler inlägg om denna lilla dator senare. Men nu till annat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.