Kriget mellan html5 och Flash

Om du inte har märk det redan så kan jag tala om att det pågår ett krig mellan två företag på webben; Adobe och Apple. Adobe har sedan lång tid tillbaka dominerat det avancerade innehållet med sin plugin Flash. Flash är ett tillägg till webbläsare som möjliggör det för webbläsaren att tillhandahålla tjänster som liknar de vi kan se i installerade program på datorn.

Jakten efter monopol

När Internet var ungt så var de olika webbläsartillverkarna inte eniga om hur programmeringsspråket bakom webbsidor, html, skulle fungera. Det resulterade i att man kom överens om ett minimum av instruktioner som fungerade i alla webbläsare, på nästan samma sätt.

Oenigheten kom sig av att alla webbläsartillverkare ville ta kontrollen över innehållet på nätet. Om ett företag skulle ha lyckats med att konstruera programmeringskod som bara de egna webbservrarna och den egna webbläsaren kunde hantera så skulle det företaget (läs exempelvis Microsoft, Internet Explorer och webbservern ISS) få monopol över nätet och på så vis kunna ta betalt för nätanvändande.

På samma sätt har tidigare Microsoft tagit greppet om ordbehandlingsformatet .doc. Andra ordbehandlingsprogram kan redigera worddokument, men inte lika bra som Microsoft Word och därför har Microsoft Office fått en dominerande ställning på marknaden.

Motdraget

Microsofts webbläsare Internet Explorer höll på att få en helt dominerande ställning på marknaden, men användandet av den läsaren dalar stadigt. Det minskande antalet användare av Internet Explorer beror på att två kompetenta renderingsmotorer har börjat tävla om att kunna visa avancerat innehåll: Gecko och Webkit.

Bakom Gecko står Mozilla Foundation som är en ideell organisation som har till uppgift att ta fram öppna och gratis programvaror. Webbläsren Firefox bygger på Gecko. Mozilla Foundation finansieras av donationer och från ett annonssamarbete med Google. Mozilla Foundations bildades ur spillrorna av det som var kvar närNetscape Communications Corporation gick i konkurs efter att deras webbläsare Netscape Navigator, som kostade pengar, blev utkonkurrerad av Microsofts gratisalternativ, Internet Explorer.

Bakom Webkit står Apple och Google. Webkit är grunden för webbläsarna Safari och Google Chrome. Källkoden bakom Webkit lånades in från Linuxsfären och utvecklades snabbt till det som kom att bli motorn i webbläsaren Safari. Apple utvecklade sin egen webbläsare för att slippa vara beroende av Microsofts Internet Explorer. Apple delade upp sitt sebbläsarprojekt i två delar: Webkitutvecklande sköts delvis utanför Apple tillsammans med många andra utvecklare. Safariutvecklingen sker inom företaget.

Om att ta tillfället

Vi backar i tiden lite! Under den tiden som Internet Explorer höll på att bli helt dominerande och de andra webbläsarna mer eller mindre stod stilla i utvecklingen beroende på att man bråkade om webbsidornas programmeringskod så tog ett annat företag tillfället i akt för att utveckla ett insticksprogram för webbläsare som kunde visa mer avancerat innehåll än webbläsarna själva: Macromedia och deras Flash. Flash utvecklades snabbt och kom att användas för allt från spel, video på nätet till affärsprogram. Köpte man Macromedias program för att utveckla Flash-program så var det lätt att snabbt utveckla snygga och kompetenta program för webben.

Vi snabbspolar i tiden: 2005 köptes Macromedia av Adobe och Flash kom i Adobes ägo. Adobe, de bakom program som Photoshop och Illustrator, fortsatte att utveckla Flash och gjorde det ännu enklare att utveckla program för webben. Adobe såg också till att Flash blev det ledande formatet för video på nätet, bland annat på www.youtube.com.

Hade inte webbläsartillverkarna kivats så mycket under 90- och 00-talet så hade webbläsarutvecklingen gått framåt snabbare och vi hade inte behövt några pluginprogram för att visa video på nätet.

HTML, CSS och JavaScript

För att förstå webben så måste du förstå tekniken bakom webbsidorna. Jag kommer nu att förenkla Internets funktion grovt. Alla initierade som läser detta får blunda eller hålla tyst 🙂 En webbsida består av en samverkan mellan tre olika programmeringsspråk: html, css och JavaScript.

HTML

Html är subjektet i satsen. Html presenterar innehållet, själva texten. Akronymen html står för hypertext markup language. Det är alltså ett sätt att märka upp det vanliga språket med instruktioner för hur texten ska tolkas. Med html märker du bland annat ut rubriker, brödtexter, ingresser, betonad text, stycken, olika avdelningar på en sida. En bra htmlsida märker bara upp en sidas innehåll. Den säger inget om dess utseende.

CSS

Css är kod som endera bakas in html-dokumenetet eller läggs i ett separat dokument och som beskriver hur sidan ska se ut. Det går att koppla flera css-dokument till ett html-dokument, beroende vad du använder för att titta på sidan. Sidan kan alltså så olika ut beroende på om du surfar med mobil, dator eller läsplatta. Det går också att göra speciella css-filer för exempelvis synskadade.

JavaScript

JavaScriptet beskriver vad som ska hända när någon interagerar med sidan. JavaScript kan beskrivas som en internetsidas verb.

Fram till i dag har webbsidor kodats med html version 4 och css version 2. Det senaste året har alla stora aktörer på området faktiskt kommit överens om hur html5 och css3 ska vara utformat och härmed har det blivit lättare för webbläsarmakare att utveckla sina webbläsare och i förlängningen blir det också lättare för webbutvecklare att visa avancerat innehåll utan insticksprogram som exempelvis Adobes Flash.

Slaget om webben

Nu kanske den vakne läsaren förstår var det håller på att barka hän. Teknikerna för att skapa rena webbsidor utan insticksprogram har utvecklats så mycket att det går att skapa sajter som liknar datorprogram. Apple vägrade därför att införa stöd för Adobe Flash i sin iPhone. Nu när Apple lanserade iPad så saknar även den stöd för Adobe Flash. Apples vd Steve Jobs har till och med gått ut med ett offentligt uttalande om varför Flash inte stödjs i vare sig iPhone eller iPad. Uttalandet kan läsas här.

Uttalandet kan sammanfattas som så:

  • Flash är ett stängt system som enbart utvecklas av Adobe där inga andra aktörer har insyn i utvecklingen.
  • Fundamentala webbstandarder bör vara öppna.
  • 75 procent av samtliga videofilmer på nätet går att komma åt utan att använda Flash, alltså missar bara iPhone- och iPad-användare 25 procent av filmerna på nätet.
  • I och med att Flash är ett stängt system men som samtidigt kan påverka hela operativsystemet i en dator eller mobiltelefon så kan inte Apple kontrollera säkerheten. Gör Adobe bort sig i någon version av Flash så påverkas hela prylen.
  • Flash är batterikrävande i och med att Flash är dåligt optimerat för mobiltelefoner m.m.
  • Flash är framtaget för att använda med mus, inte fingrar och multitouch, som används i iPhone och iPad.
  • Apple förlorar kontrollen över sina produkters vidare utveckling om en stor del av programmeringskoden skrivs i ett program som Apple inte har kontroll över.

Adobe har svarat Jobs med en stor annonskampanj i några amerikanska tidningar. Till annonskampanjen hör webbplatsen http://www.adobe.com/choice/där de förklarar sin syn. Kampanjen går i stort sett ut på att det vore en förlust för valfrihet och öppenhet att stänga ute Flash från en plattform.

Framtiden

Så var är webben på väg? De senaste rapporterna från Staterna verkar tyda på att många webbutvecklare överger Flash för html5. Så Adobe kanske håller på att förlora slaget. När jag säger förlorar slaget så är det slaget om video och enklare tjänster på nätet jag menar, exempelvis de populära spelen Farmville och Maffiawars på facebook.

Men Flash kommer inte att dö för det. Det finns många applikationer på nätet som är helt omöjliga att skapa utan Flash. Jag använder till exempel www.aviary.com för att rita i bland. Aviary ersätter till stor del Photoshop och Illustrator för min del.

Så varför bry sig?

Så varför bry sig? som mina elever skulle kunna ha sagt. Jo. Webbläsare och html-kod är lika viktig för Internet som asfalt, trafikljus och broar för bilen. Skillnaden är att asfalten inte förändrar sig. En och en annan ny väg byggs ibland, men det är sällan nya regler kommer till i trafiken och bilarna fungerar på ungefär samma sätt hela tiden. Men det gör inte nätet. Nätet är i ständig förändring. För många är webbläsaren lika viktig som den verkliga omgivningen. Förändras nätet så förändras vi också. Tekniksprång på nätet möjliggör nya tjänster på nätet som i sin tur förändrar vårt sätt att tänka och agera.

På samma vis dom det är viktigt att hålla reda på lagar i samhället så bör alla också ha koll på vart åt nättrenderna rör sig. Känner du till nätets bakomliggande mekanismer så är det också lättare att se hur nätet i sig formar oss.

Vidare läsning

Webbfeber – Fördelarna med HTML5

alltommac.se – H.264, MPEG4, Ogg, HTML5 och Flash – vi reder ut begreppen

alltommac.se – Microsoft tar ställning för HTML5 (och Apple)

Macfeber.se – Utan Flash, ingen porr

Wikipedia – HTML5

idg.se – Flash hotat av html 5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.