Om att formulera provfrågor

Jag har just nu prov med mina åttor i religion. En av frågorna lyder: Nämn tre länder där den katolska kyrkan är stor i dag! Det visar sig att några av eleverna inte förstår frågan. En av eleverna säger då: ”Men kan man inte i stället fråga: Nämn tre länder där det finns många katoliker!” Då plötsligt kan de flesta svara på frågan.

2 reaktioner till “Om att formulera provfrågor”

  1. En bättre fråga hade väl varit just ”Nämn tre länder där en stor del av befolkningen är katoliker”. I det här fallet tycker jag elevens förslag är bättre än hur du ställde frågan, åtminstone är det inte otydligt vilket svar som efterfrågas (du definierar inte vad ”stor” betyder).

  2. Precis! Jag oskärpt när jag skrev fråga. Vilken tur att eleverna var på alerten. Nu är bara frågan: Hur många gånger har jag inte lyckats vaska fram elevernas kunskaper på grund av att jag har ställt otydliga frågor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.