Open Street Map vs Google Map Maker

Google har startat en ny tjänst: Google Map Maker (GMM). Med hjälp av GMM kan du redigera Googles kartor och lägga till saker i dina omgivningar som du tycker fattas. Google vill alltså att du ska jobba gratis för dem och sedan dra in reklamintäkter på ditt jobb. Dessutom tillfaller dina tillägg till kartan Googles intellektuella egendom.

Om du är intresserad av att redigera kartor så rekommenderar jag istället att vara med och utveckla Open Street Map (OSM). OSM är en  kartlösning där du bidrar till att skapa en öppen och CC:ad karta. Läs mer här om OSM och copyright.

Jag har under något års tid hjälpt till att kartlägga områden runt mina hemtrakter i Kristinehamn och framför allt Ölme och Sunnäs.

Är du nördig, gillar vara i naturen? Gillar du att orientera? Gillar du att Geocacha? Vill du ha en anledning att släpa ut dina barn i naturen, eller i stan? Är du intresserad av historia? Gillar du kartor? Svarar du ja på några av dessa frågor så är OSM definitivt något för dig och gå då genast in på OSM och regga ett konto. Och du! Glöm Det där med Google Map Maker, vinstdrivande företag kan gott göra sina egna kartor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.