Dokumentation

Om du inte dokumenterar det du gör under en dag så är du dödens lammunge. Det är omöjligt att komma ihåg alla nyanser i undervisningen om man inte antecknar. Anteckna! Anteckna! Anteckna!

Jag har prövat olika modeller och har idag kommit fram till en blandning mellan high- och lowtech. Jag är en nörd. Jag erkänner. Nästan sedan jag började arbeta som lärare har jag använt mig av olika handhållna Palmdatorer. Men i höst har jag faktiskt införskaffat en klassisk lärarkalender. Palmen var smidig att använda för scheman. Det var bara för mig att lägga upp alla lektioner, med undantag för lediga dagar, i iCal i min Mac, sedan hoppade lektionerna över automagiskt till Palmen.

Men synkningen mellan dator och handdator fungerade inte alltid så bra, det gick långsamt att skriva med stylusen och när batterierna tog slut så kom man inte åt sina data.

Numer använder jag som sagt en traditionell lärarkalender för att skriva upp saker att göra, datum och även som dagbok. Vid sidan av denna skriver jag upp det som har hänt under mina lektioner i ett vanligt A4-block. Jag har här använt dator innan, men det blev så knölig att ha med under lektioner. Dessutom var man ibland orolig för att någon skulle ta den.

Det jag skriver på tavlan fotograferar jag med min mobiltelefon. Har du inte upptäckt att du kan göra det än så gör det! Det är suveränt att ta med bilderna hem skissa av dem i något program på datorn. Jag använder eller har använt MS Word, Illustrator och OmniGraffle. Många av mina goda tankar har gått förlorade före kameratelefonens tid.

För vissa projekt och klasser är Google Calendar ett bra verktyg. Det är lätt att sätta upp kalendrar och sedan dela med sig till eleverna. Google Calendar är nåbart och redigerbart från alla uppkopplade datorer.

För att dokumentera resultat tycker jag att det är enklast att använda MS Excel. Man lär sig summera, räkna ut medel m.m. ganska snabbt. Några av mina kollegor har gjort så kallade IG-maskiner av kalkylark, där man lätt får en bra överblick över resultat och eventuella betyg. Men det finns givetvis många invändningar mot Excel. Det största frågan är väl om man kan mäta kursmål med siffror. 

Jag sneglar hela tiden lite åt det digitala. Jag är sugen på att införskaffa en Asus EEE med Linux. Den tar liten plats och är billig. Jag har också funderat på en iPhone för anteckningar och kalender, men jag tror inte att jag klarar mig utan ett stort fysiskt tangentbord.

Hur mycket tid ska man då lägga ner på sin dokumentation? Min erfarenhet är att det är bättre att anteckna vad man har gjort än att i förväg planera sina lektioner i detalj. Planeringar spricker ofta ändå, men dokumenterar du mycket så kan du få uppslag hur du ska lägga upp din fortsatta undervisning. Dokumentationen fyller vid sidan av rollen som hjälp för minne även en stor reflekterande roll.

En stor fråga som får förbli obesvarad i det här inlägget är: Vad är värt att dokumentera? Det får bli ett senare inlägg.

2 reaktioner till “Dokumentation”

  1. Tack för den uppmuntrande kommentaren. Det finns mycket att skriva om. Men du får hålla dig till tåls en vecka, om det inte börjar att klia i fingrarna dessförinnan, vill säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.