En eloge till alla bakom programmet 9A!

I kväll gick en uppföljning till serien 9A. Jag hann inte se det själv men fick en resumé från SvD. Jag är så glad över den serien eftersom den visar att det är möjligt att förändra elever till att bli studiemotiverade. Och jag tror att alla kan bli ”superlärare”, men det krävs mycket tanke och planering.

Serien visar också på att goda relationer med eleverna är den viktigaste byggstenen för att nå resultat. Därmed inte sagt att man måste gå in i en tät relation med alla elever. De elever som redan uppvisar vad man kan kalla rätt beteenden behöver man bara leda och ge rätt uppgifter så att de håller lågan brinnande.

Sist men inte minst tycker jag att serien återupprättar lärarhedern. Efter varje program kände jag att folk förstår lite mer om läraryrkets förutsättningar och idéer. Det är inte så lätt för en utomstående att kläcka ur sig en massa dumma floskler efter att ha sett serien. Jag känner inte till något annat yrke där folk kan komma rakt fram och ifrågasätta en hel yrkeskårs duglighet. Men jag har hänt mig flera gånger. Jag blir bara stum och häpnar. Men nu kan man svara:
– Såg du 9A?
– Nää?
– Jag förstod väl det!

Läs mer hos SvD här.

2 reaktioner till “En eloge till alla bakom programmet 9A!”

  1. Ett rykte som lär ha sin upprinnelse från lärare på skolan är att den stora betygsuppgången till stor del berodde på betygsinflation. Skulle vara kul att höra mer om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.