Att skriva för att lära. vs Vad gör riksdagen?

Jag har brottats med en liten grupps motvilja att lära de mest fundamentala sakerna om svensk politik sedan terminstart. Jag har samtalat, visat film, läst högt ur lärobok och jag har till och med sjunkit så långt att jag gett dem korsord och fylleriövningar.

Men så hände något. Gruppen fick tillgång till några bärbara datorer. På vinst och förlust delade jag ut datorerna och började anteckna på tavlan. Och se! Eleverna skrev efter! Jag antecknade lite till och de fortsatte att skriva. Det hade aldrig fungerat med penna och papper.

Nu har vi hållit på några lektioner och eleverna fortsätter att skriva. Men jag har funderat på vad vi ska göra av datortexterna:

  • Prov? – Knappast. Jag tvivlar på att de kommer att få godkända betyg till jul. Och att ge dem prov vore att slå dem i huvudet mer deras okunskap.
  • Fördjupningsarbete? – Tror jag inte heller. Att släppa dessa elever ur sikte är livsfarligt, bildligt talat. Det skulle inte bli någon bildning. Den skulle dö sotdöden bland seriealbum i biblioteket och youtube i datorn.
  • Redovisning? – Ja, kanske det!

Jag har en diabolisk plan. Om man kanske kunde få eleverna att göra om sina worddokument till powerpointpresentationer! Eleverna skulle sedan kunna redovisa inför gruppen med hjälp av en projektor.

Men det behövs lite mer kött på benen först. Hur ska jag få eleverna att hämta in lite mer material att bygga ut sina texter med? Jag kan inte låta dem löpa fritt. Texterna måste in i klassrummet, utan att eleverna lämnar detsamma. Det får alltså bli jag som väljer ut texter.

Nu när jag har lyckats få dessa elever att skriva av och kanske kan få dem till att fylla på lite material på egen hand och kanske kan få dem att göra en ppt-presentation och möjligtvis kan få dem till att redovisa inför gruppen så är det dags för nästa steg.

De verkar var kära vid datorerna. Kanske man kan få dem att reflektera via tangentbordet. Det är en senare fråga. Jag tror att jag får ta Olga Dysthe till hjälp. Det brukar funka.

Det blev ett någor förvirrat inlägg. Jag använder mina stackars läsare för att reda ut mina förvirrade tankar.

Sponsrade länkar

Olga Dysthe m.fl. Att skriva för att lära

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.