Svenskt bistånd goes bad

Nu får Gunilla Carlsson och SIDA se upp så att de inte blir terroriststämplade. Skillnaden mellan demokratirörelse och terroristorganisation är stundtals hårfin. Jag kan tänka mig ett scenario i framtiden där Sverige stödjer en demokratisk rörelse i ett land som USA betecknar som skurkstat. Men förlikar sig ledaren i skurkstaten med USA i syfte att bekämpa en annan skurkstat så finns risken att demokratirörelsen plötsligt blir en terroristorganisation och hamnar på EU:s lista över terroristorganisationer.

Om dessa utlandssvenskar hade skickat pengar till de kämpande landsmännen för mat, läkemedel och till och med för vapen.

Hade vi då klassat dessa penningsändningar som terrorism och kallat dem som skickat pengarna för terrorister och låtit fängsla dem? 
Knappast. Men det är precis vad som skedde med de fyra somalier som greps i sina bostäder i Tensta och häktades den 28 februari i år. De är misstänkta för just detta. Två av dem har släppts, men två män i 40-årsåldern är fortfarande häktade.

Skillnaden är att mottagarna av pengarna har funnits med på en lista över terroristmisstänkta. En lista som har sitt ursprung i USA.

SvD – Brännpunkt, 7 juni 2008, JANNE FLYGHED professor Kriminologiska institutionen Stockholms universitet

Relativt lite stöd har kanaliserats till medborgerliga demokratirörelser i det civila samhället inriktade på politiska reformer. Sverige ska bryta denna tradition.

DN Debatt, 27 september 2008, Biståndsminister Gunilla Carlsson

En kommentar till “Svenskt bistånd goes bad”

  1. Inte nytt med demokratibistånd. Sverige spelade tex en mycket viktig roll under kampen mot Pinochet genom att mycket aktivt stödja den interna frihetsrörelsen. Bra att MR stödet ökas men balans med stöd av milleniummålen är en förutsättning för att lyckas. Mödrahälsa är inte att förakta. Den är ett krav för frigörelsen av kvinnor, liksom skolgång, speciellt för flickor. Det är sorgligt om Sverige skall påtvinga i Sverige rådande politisk inriktning. Det kan inte begäras att länderna skall vara liberaler. Är det respekt för mänskliga rättigheter?
    Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.