Alla svensklärare har varit med om elever som säger sig inte kunna skriva. Det är klart alla elever som är skrivkunniga kan skriva. Det går också att få de flesta elever att skriva längre texter, men kanske inte den text du har tänkt dig från början. Fortsätt läsa ”Hur jag fick en elev att börja skriva berättande”
Månad: mars 2009
Veckan som gått
Mina tankar har inte fastnat så mycket på denna blogg som de brukar denna vecka. Lektionerna löper på med ordinär brukspedagogik, eleverna arbetar och beter sig som elever ska. Mitt största bekymmer denna vecka har varit hur jag ska kunna gestalta Sveriges historia från Vikingatid till 1800-tal. Jag var inne på tanken att digitalisera proceduren, som du har kunnat läsa om tidigare. Men det hela slutade med en lång linjal och ett mycket långt papper. Det analoga är ibland det bästa.
Så vad ska jag skriva om? Jag tänkte ändra lite inriktning på bloggen, i alla fall om fredagar. Jag tänkte permanenta Veckans fredagsplatta. Det har inte så mycket med pedagogik att göra. Men det är kul 🙂
Web-baserat verktyg för att göra tidslinjer
I min jakt efter en tidslinje över Sveriges historia har jag hittat www.timetoast.com. Jag har reggat mig och ska använda det för att göra en egen tidslinje. Vi får se hur det går. Jag vet inte om just detta verktyg är det bästa. Har någon andra förslag? Det jag ska undersöka härnäst, när jag får tid, är om det går att exportera den data man lägger in i systemet. Det är inte kul att lägga ner en massa arbete för att sedan upptäcka att det inte går att exportera datan.
Efter en kort utvärdering av tjänsten har jag märkt följande brister:
- Det går inte att exportera data (vilket diskvalificerar tjänsten för min del)
- Tjänsten klarar inte av svenska bokstäver.
- Det går inte att fylla i bara årtal, man måste fylla i även veckodag och månad.
- Det går inte att lägga till händelser över tid (startdatum – slutdatum), utan bara enskilda händelser.
Sökandet fortsätter!
Tidsaxel över Sveriges historia på nätet
Jag letar efter en tidsaxel över Sveriges historia på nätet men kan inte hitta någon. Jag skulle vilja ha en tidsaxel som går från 700-tal fram till nu där eleven kan skrolla i sidled från vänster till höger. Någon som har tips på länkar? Finns det inga bra förslag så får jag väl göra en själv.
Övning i att framföra kritik
ART
2006 gick jag en utbildning i ART, aggression replacement training. ART bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT) och erbjuder en väg att gå för ungdomar som har svårt att kontrollera sin ilska. Utbildningen har lett till ett delvis förändrat sätt för mig att se på elever. Jag kanske inte har gjort så många elever lugnare med hjälp av ART-metoderna, men jag har blivit av med mycket av min ilska i klassrummet och ser nu mer analytiskt på elevers agerande. Det är svårare att provocera mig nu. Jag rekommenderar alla att gå någon form av KBT-baserad utbildning.
Förutom att jag själv lärt mig mycket om hur jag och folk i min omgivning fungerare så använder jag mig av bitar av ART-metoderna i min ordinarie undervisning, men jag kallar det inte ART då eftersom jag inte vill devalvera namnet ART. ART bygger på tre grundstenar:
- ilskekontroll
- social färdighetsträning och
- moraliskt resonerande.
Det är framför allt den sociala färdighetsträningen som jag har kunnat lyfta in i undervisningen.
Hårt språk och klagomål i korridorerna
En grupp elever jag har har önskat att får syssla med muntligt framställning. Jag ville göra det lite annorlunda den här gången. Jag tycker att det är ett hårt språk i korridorerna och en ganska tjurig stämning ibland, så jag bläddrade i mina ART-papper och kom fram till att eleverna behöver lära sig att klaga, på rätt sätt.
Det är mycket klag och mycket anklagande hit och dit i korridorerna. Klagomålen går att dela in i två huvudkategorier:
- berättigade (sådana frågor där eleven verkligen har anledning att ändra på något) samt
- oberättigade (ofta klagande för klagandets skull).
Jag ville under mina lektioner börja med att sålla bort de oberättigade klagomålen. De två lektioner som följde bestod av tre oh-bilder (bild 1 till 3) och två papper med övningar ( Övning 1 – förberedelser, Övning 2 – att framföra kritik) Övningarna har jag lånat och vidareutvecklat från lärare som arbetar med ART på Sundbo ungdomshem.
Själva tala-delen i upplägget kommer sist. Eleverna får två och två spela upp en scen där den ene kritiserar och den andre tar emot krtiken. Till scenen utses en observatör bland eleverna som efter scenen sammanfattar och kommer med förslag. Alla elever ska spela endera missnöjd eller anklagad. Är eleverna inte så många så går det också att byta roller. Alla ska dessutom vara observatör.
Ingen får gå upp på scenen förrän själva klagomålet är godkänt av mig. Jag vill inte ha något larv framför klassen. Minsta antydan till oseriösa scener leder till att eleverna får lämna scenen. Scenen måste också sluta med att konflikten blir löst. Den få alltså inte sluta i osämja. Det är mycket viktigt att poängera för eleverna!
Strävansmålen
De två lektionerna anknyter till dessa strävansmål för grundskolan:
- (svenska) utvecklar en språklig säkerhet i tal och skrift och kan, vill och vågar uttrycka sig i många olika sammanhang samt genom skrivandet och talet erövrar medel för tänkande, lärande, kontakt och påverkan,
- (samhällskunskap) omfattar och praktiserar demokratins värdegrund,
- (samhällskunskap) utvecklar sin förmåga att argumentera och uttrycka ståndpunkter samt en tilltro till den egna förmågan att aktivt delta i samhällslivet och påverka samhällsutvecklingen.
Den text eleverna ser finns här nedan: Fortsätt läsa ”Övning i att framföra kritik”
Jobb som ger bra lön
Jag har tidigare skrivit om att samhället genom media sprider falska förhoppningar om livet efter skolan. Skolk är ett problem (Juniper.bultsax.se) Många elever drömmer om att kunna jobba som artist eller skådespelare efter avslutad skolgång. Ganska ofta hör jag också talas om mer eller mindre seriösa planer på att bli yrkeskriminell.
Det är därför viktigt att erbjuda motbilder. E24.se publicerar idag en lista över de utbildningar som ger bäst betalt. Skriv ut och visa eleverna, så kan de sen drömma om vad de ska göra med alla pengar efter examen.
Utbildningarna som ger högst lön (E24.se)
Watchmen i klassrummet
Jag växte upp under 70- och 80-tal och fick uppleva den tid då vi ungdomar verkligen läste serietidningar på allvar, ironiskt nog såg vuxenvärlden ner på det serietidningsläsande som kanske nu håller på att baxas in i det finkulturella rummet.
Ungdomarna i skolan i dag är avundsjuk på oss som växte upp under den perioden. Se ser spår av serietidningskulturen genom flödet av superhjältefilmerna som lanseras på biograferna med jämna mellanrum, men de upplever inte originalet, de går sällan och köper tidningarna.
Nu har man filmatiserat kronjuvelerna bland serietidningar – Watchmen – en serie av album som ställer krav på sin läsare. Jag tycker att det är dags att uppmärksamma serietidningarna i klassrummet, och varför inte ta tillfället i akt nu?
Men serietidningsläsandet är inte helt dött. Mangaserierna säljer fortfarande stort och Watchmen är besläktat med det avancerande berättande som återfinns i Manga. Läsandet av denna typ av serier ställer andra krav på läsaren än bokläsandet. Bilderna bär berättelsen. Bilderna är mångtydiga och fulla av referenser till annat. Så om du tar in serietidningsläsandet i klassrummet så ska du vara förberedd på två saker:
- att du inte kommer att förstå hälften av det du läser och
- att någon eller några i klasen kommer att äga dig totalt [sic!].
Men det du kan bidra med är de historiska referenserna. 70- och 80-talets serietidningskultur uppstod inte ur ett vakuum. Författarna sneglade bakåt mot romantik, upplysning, renässans, medeltid och antiken och det är där du kan fylla i kunskapsluckorna.
[easyembed field=”HTML1″]
Skrivet om filmen:
- Malin Åkerman om dräkten i ”Watchmen” – och varför maken aldrig får se den i sovrummet (Aftonbladet)
- Bara himlen kan stoppa Åkerman (Aftonbladet)
- 12 bra kapitel blir dussinfilm (Aftonbladet)
- Filmrecension: Watchmen (DN)
- ”Watchmen” – mästerverk eller kalkon? (DN)
- Zack Snyder filmade ofilmbara ”Watchmen” (DN)
- Hjältar med distans (SvD)
- Filmrecension: Watchmen (Expressen)
Stand by me som fredagsfilm
Lite då och då brukar jag och en grupp elever avsluta veckan med en film. För några veckor sedan kom en elev och föreslog att vi skulle se filmatiseringen av Stephen Kings Stand by me. Jag blev glad när han föreslog den filmen eftersom jag glömt bort dess existens och det fick mig att minnas att jag såg filmen första gången första gången när jag var i mina elevers ålder.
Filmen fungerade utmärkt. Eleverna satt mestadels klistrade och jag märkte att det finns flera olika trådar att reda ut nästa vecka. Teman du kan spinna vidare på:
- vuxenblivande
- mobbning
- nutid – dåtid
- natur – livet framför skärmen
- nostalgi
- att göra det förbjudna
- döden
- att vara i underläge
- frustration
Jag gav eleverna en läxa över helgen. Ingen protesterade. Jag sa som så till eleverna:
På måndag vill jag ha en text av var och en av er om filmen. Jag vill ha 50 väl valda ord. Jag upprepar: väl valda. Jag rekommenderar er att sätta er ner och skriva direkt när ni kommer hem, medan ni har filmen färskt i huvudet.
Jag gillar att kasta ut ganska öppna uppgifter för att se vad som händer. Jag är övertygad om att eleverna kommer att lämna in väldigt varierade texttyper. Begränsningen i omfattning är ämnad att
- minska skrivmotståndet så att alla verkligen gör sin läxa,
- få eleverna att reflektera över vilka ord som ska få komma med i texten. Det är annars lätt att vissa textsprutor i gruppen skriver hejdlöst långa texter, samt att
- det ska gå att trycka upp texterna i ett häfte som jag kan dela ut i klassen och använda som diskussionsunderlag nästa vecka.
Det ska bli spännande att se vilken typ av texter som kommer in.
[easyembed field=”HTML1″]
Juniper i P3
Det talades skolskjutningar i Hallå P3 i dag. Jag blev kontaktad av redaktören i går kväll för en förfrågan om jag ville vara med. Jag tackade ja och fick säga några väl valda ord till Sveriges alla lyssnande öron. Tyvärr kändes det som om jag drabbades lite av tunghäfta. Jag gillar inte att prata i telefon, speciellt inte när min röst sänds ut över landet.
Jag tror att mitt budskap gick fram i alla fall. Både skola och föräldrar har ansvar att ungarnas normsystem inte driver iväg för långt. Det är lätt att dra sig undan i dagens samhälle och bara umgås med sina gelikar. Om man vill kan man dra sig undan och slippa få sina värderingar ifrågastatta.
Jag skriver mer i ämnet när jag har tid. Det blir lite mer av mina favvosar Weber och Durkheim då. Kanske lite Tönnies också. Gemeinschaft och Gesellschaft– det är grejjer det!
Angående skolskjutningar – vaccinera med relationer
I och med skolskjutningen i Winnenden i södra Tyskland Tyskland nu i dag vill jag aktualisera ett inlägg jag tidigare skrivit angående skolskjutningen i Finland i höstats. Tesen jag driver i det inlägget är att enda sättet att från skolans synvinkel hindra skolskjutningar är att vaccinera med relationer, att uppmärksamma de osedda.
Gå till artikeln: Vaccinera med relationer
I media om skolskjutningen i Winnenden:
- 11 döda i tysk skolmassaker (Aftonbladet)
- Skottlossning på skola i Tyskland (Expressen)
- Minst tio döda i tysk skolskjutning (DN)
- Svenska vapenlagar kan vara en motkraft (DN)
- Skärpta lagar efter massakern i Erfurt (DN)
- Tyska medier söker förklaringar efter massmordet (DN)
- Skolexpert: Dödsskolorna i Finland och södra Tyskland har samma pedagogik (Newsmill)
- Elva döda i tysk skola (SvD)
- Fråga och svar | Skolskjutningar (SvD)