Släktträd på nätet och i klassrummet

Släktforskningsprogram

Det finns många släktforskningsprogram. Men de har tidigare haft begränsningen att de fungerar lokalt på din hårddisk. Du ha kunnat exportera data till nätet för att visa allt du har kommit fram till, men de som tittat på din sida har inte kunnat påverka ditt släktträd, fram till nu.

På www.geni.com kan du endera börja från början och bygga ditt släktträd eller ladda upp din GEDCOM-fil. Sajten är byggd i Flash och flyter på fint i webbläsaren. Användargränssnittet är lättförståeligt och det går snabbt att bygga upp ett omfattande släktträd. När du skissat upp ditt släktträd kan du fylla på med allehanda data om dina släktingar. Sajten har också en Google Maps-integration vilket gör att du kan se var i världen du har dina släktingar på en karta, helt automagiskt, om du fyllt i land och ort.

Men det fiffigaste med www.geni.com är att du inte behöver arbeta ensam. Det är bara att markera en person och fylla i dennes e-postadress så blir den inbjuden till att bidra till släktträdsbygget.

Kan då alla se ditt släktträd? Nejdå. Sajten har omfattande inställningsmöjligheter för vad du vill visa och för vem.

Geni.com i klassrummet

Det slog mig att det går att använda Geni.com i klassrummet. Jag visade sajten för några utvalda elever. En dag senare hade en elev byggt ett träd på femtio personer. Jag såg potentialen i detta bygge och bad henne att stanna. Hon fick inte längre fylla i fler namn. Jag ville att hon först skulle koncentrera sig på hur mycket fakta hon kunde få fram genom intervjuer. Hon gick hem och intervjuade föräldrar och morföräldrar om dem själva och deras nu avlidna släktingar. Eleven förklarade sedan stolt att hon kommit tillbaka till före andra världskriget.

Tänk om man skulle visa sajten för fler elever och se hur långt de kunde komma tillbaka i tiden, kanske som en läxa för elev och föräldrar att göra tillsammans framför datorn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.