Bedömningsaspekter – problematisering

RoA-problematisera

 

Att problematisera är att se en fråga eller ett fenomen ur olika perspektiv. Att problematisera karaktäriseras av att du använder formuleringar som:

  • å ena sidan och å andra sida
  • en annan tolkning är
  • slutsatsen är omdebatterad
  • ett argument emot är

När du problematiserar så tar du fram olika åsikter i en fråga.

Problematisering är viktigt när du löser uppgifter med subjektiva inslag. Det kan handla om att du redogör för en debatt eller att du själv ska ta ställning i en fråga. När du själv argumenterar så är problematisering mycket viktigt. Du måste då ta fram åsiktsmotståndarnas argument och seriöst överväga deras giltighet. Det är när du är som mest säker i en fråga som problematisering är som viktigast.

Problematisering kan också handla om att lyfta fram olika tolkningar och olika åsikter i naturvetenskapliga och konstnärliga frågor. Var dock noga med att inte ta alternativa tolkningar på för stort allvar när du problematiserar. I vissa fall finns sanningar som inte går att bestrida på ett seriöst sätt, exempelvis evolutionsteorin och vetskapen att universum är omkring 13,8 miljarder år gammalt.

Det finns många tokstollar på nätet som skriver om allehanda teorier. Du måste vara källkritisk när du hämtar åsikter och ståndpunkter från nätet så att du inte råkar ta med något direkt felaktigt i ditt arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.