Mera media

Vi fortätter med media i en av grupperna. Det blev en bra debatt om en arikel i aftonbladet om X-box 360. Eleverna fick ett analysschema att följa. De satte sig sedan i grupper framför datorerna och letade artiklar. Riskabelt! Man får se till att de håller sig på rätt sidor. Jag kunde i och för sig ha gett dem artiklar i förväg att analysera, men jag tycker att det blir bättre analyser om eleverna själva väljer.

Frågorna de skulle besvara för varje artikel var:

Nyhetsvärdering:

  1. Ligger nyheten nära i tid.
  2. Ligger nyheten nära i rum.
  3. Är nyheten dramatisk.
  4. Spelar nyheten på ett personligt intresse.
  5. Finns det några känslor i nyheten, vilka i sådana fall.
  6. Är nyheten objektiv?
  7. Vem står bakom nyheten?

Några av eleverna hittade en artikel i Aftonbladet en nylansering av spelkonsollen X-box 360. Det blev en väldigt diskussion om objektiviteten och om vem som verkligen står bakom nyheten. Bland annat sägs det i artikeln ”En kommande uppdatering – med förmodad premiär i november – gör menyerna mer lättnavigerade.” Hur kan man veta det när uppdateringen inte är ute än? Smarta elever jag har!

Dessutom diskuterade vi att det bara finns en röst i artikeln. Det är Mattias Eklunds röst. Han är anställd för Microsoft. Men har han verkligen pratat med Peter Ottsjö, artikelns författare? Det vet vi inte. Jag nämnde för eleverna att det kan vara frågan om ett pressutskick från Microsoft som Aftonbladet har maskerat som en artikel.

Det blir tyvärr allt vanligare i tider när nyheterna måste ut allt snabbare. Det är bekvämt om tillverkare och marknadsavdelningar skriver artiklar och tidningarna publicerar. Företagen får gratis reklam och journalisterna får mindre att göra och kan på så vis producera fler artiklar. Men det sa jag inte till eleverna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.