Terri Herrera Eriksson ifrågasätter på Aftonbladet Wendela om skolk är ett problem. Detta med anledning om tidigare utspel där Jan Björklund presenterar att skolk ska skrivas in i betygen (Aftonbladet, SvD, DN). Hon tar sig själv som exempel och menar att det gått bra för henne och att hon inte hade fått jobb på en radiokanal om det inte varit för hennes kunskaper i popmusik som hon tillägnat sig under tiden hon skolkade. Fortsätt läsa ”Skolk är ett problem!”
Månad: september 2008
Att skriva för att lära. vs Vad gör riksdagen?
Jag har brottats med en liten grupps motvilja att lära de mest fundamentala sakerna om svensk politik sedan terminstart. Jag har samtalat, visat film, läst högt ur lärobok och jag har till och med sjunkit så långt att jag gett dem korsord och fylleriövningar. Fortsätt läsa ”Att skriva för att lära. vs Vad gör riksdagen?”
Svenskt bistånd goes bad
Nu får Gunilla Carlsson och SIDA se upp så att de inte blir terroriststämplade. Skillnaden mellan demokratirörelse och terroristorganisation är stundtals hårfin. Jag kan tänka mig ett scenario i framtiden där Sverige stödjer en demokratisk rörelse i ett land som USA betecknar som skurkstat. Men förlikar sig ledaren i skurkstaten med USA i syfte att bekämpa en annan skurkstat så finns risken att demokratirörelsen plötsligt blir en terroristorganisation och hamnar på EU:s lista över terroristorganisationer.
Om dessa utlandssvenskar hade skickat pengar till de kämpande landsmännen för mat, läkemedel och till och med för vapen.
Hade vi då klassat dessa penningsändningar som terrorism och kallat dem som skickat pengarna för terrorister och låtit fängsla dem?
Knappast. Men det är precis vad som skedde med de fyra somalier som greps i sina bostäder i Tensta och häktades den 28 februari i år. De är misstänkta för just detta. Två av dem har släppts, men två män i 40-årsåldern är fortfarande häktade.Skillnaden är att mottagarna av pengarna har funnits med på en lista över terroristmisstänkta. En lista som har sitt ursprung i USA.
SvD – Brännpunkt, 7 juni 2008, JANNE FLYGHED professor Kriminologiska institutionen Stockholms universitet
Relativt lite stöd har kanaliserats till medborgerliga demokratirörelser i det civila samhället inriktade på politiska reformer. Sverige ska bryta denna tradition.
DN Debatt, 27 september 2008, Biståndsminister Gunilla Carlsson
Maiden rular!
Jag gick förbi en elev som satt och lyssnade på musik när han jobbade. (Ja! Jag vet att senare forksning har visat att musik bara stör koncentrationen!) Han läste om andra världskriget. Och vad hör jag? Är det inte Maiden? Jovisst! Ur högtalarna hör jag refrängen till Ace is high. Jag frågade om han visste vad han lyssnade på och varför den musiken passade så bra till arbetsområdet. Han såg ut som ett frågetecken. Fortsätt läsa ”Maiden rular!”
Vaccinera med relationer
Ännu en skolskjutning. (DN, Aftonbladet, Expressen, SvD) Än en gång i Finland. Kommer vi att kunna hitta ett svar på att Finland än en gång drabbats? Förmodligen inte. Vet vi varför elever skolskjutningar förekommer? Ja. Det vet vi. För att kunna skjuta någon måste man sakna en relation. Man måste kapa alla band till de människor man vill döda. Man måste avhumanisera dem. Känner man medlidande och empati så kan man inte döda. Fortsätt läsa ”Vaccinera med relationer”
Den dummaste generationen?
I P1:s publicerat sändes i helgen ett reportage och efterföljande debatt där man behandlade Mark Bauerleins bok ”The Dumbest Generation”. Bauerlein är engelskprofessor vid Emory University i Atlanta. Han hävdar att den digitala tekniken gjort de unga i USA till den dummaste generationen hittills. Fortsätt läsa ”Den dummaste generationen?”
Man kanske ska akta sig…
DN skriver i dag att en lärare nekats ett ett jobb på grund av att han i sin blogg skrivit nedsättande om skolan han senare sökte en tjänst i. Så man kanske ska tänka sig för innan man skriver. Någonting att tänka på är att källskyddet inte gäller bloggare, så offentliga arbetsgivare får luska i vem som skrivit vad på nätet, om det inte är redaktionell text på någon tidnings hemsida.
En eloge till alla bakom programmet 9A!
I kväll gick en uppföljning till serien 9A. Jag hann inte se det själv men fick en resumé från SvD. Jag är så glad över den serien eftersom den visar att det är möjligt att förändra elever till att bli studiemotiverade. Och jag tror att alla kan bli ”superlärare”, men det krävs mycket tanke och planering. Fortsätt läsa ”En eloge till alla bakom programmet 9A!”
Som sagt: Ironi är inte bra
Jag har tidigare talat om ironi. DN dag skriver i dag om en lärare som fällde uttalandet: ”Hade jag varit dum nu hade jag dödat dig.” Kommunen blev dömd av barn- och elevombudet att betala 10 000 kronor i skadestånd till eleven. Nu vet jag inte om läraren ville skämta, fick hjärnsläpp eller ville vara genuint elak. Men det kvittar. Eleven tog illa vid sig och skadan är skedd.
Även om man känner sig utsatt och ensam som lärare i klassrummet ibland, så har man mer makt än man tror. Obetänkta ord kan såra hemskt mycket. Förmodligen är de obetänkta orden från lärare till elev vanligare än vi tror.
Mera media
Vi fortätter med media i en av grupperna. Det blev en bra debatt om en arikel i aftonbladet om X-box 360. Eleverna fick ett analysschema att följa. De satte sig sedan i grupper framför datorerna och letade artiklar. Riskabelt! Man får se till att de håller sig på rätt sidor. Jag kunde i och för sig ha gett dem artiklar i förväg att analysera, men jag tycker att det blir bättre analyser om eleverna själva väljer. Fortsätt läsa ”Mera media”